Om orkestern

Bråvikens Kammarsymfoniker är en amatörsymfoniorkester, som bildades hösten 2007 av ett gäng spelsugna musiklärare och fritidsmusiker och har sedan dess haft ungefär en konsert per termin.

Föreningen jobbar i projektform, dvs repetitionerna sker på helgerna precis innan konserten. I regel har vi stråksättning och -övning ca 3 veckor före konserten, en övning lördag-söndag 14 dagar före konserten och jobbar själva konserthelgen från fredagkväll till söndagkväll. Detta koncept har vi lånat av orkestrar som Orkester Filialen i Stockholm och Bergslagens Kammarsymfoniker. För att locka både medverkande OCH publik satsar vi på en repertoar som är rolig att spela och lyssna på.Det som driver oss är förstås möjligheten att få spela fantastisk musik tillsammans men mötet med publiken är också en väldigt viktig del i det hela. Här är ett brev vi fick efter barockkonserten i Centrumkyrkan i våras:


"Hej och hjärtans tack för ett fantastisk konsert i Centrumkyrkan den 31 maj! Fantastisk räcke egentligen inte. Ibland är det inte helt enkelt att hitta ordet som ‘känns’. På riktigt. Njöt i fulla drag och är så glad och tacksam för era konserter! Ni är inspirerande på många fronter!" (Heidi Swartz, Norrköping)Bli stödmedlem


Förutom att du stödjer vår förening ekonomiskt så innebär ett medlemskap att du har rabatt på våra konserter, att du får samma information som orkestermedlemmarna samt får delta i våra medlemsmöten.

Dessutom får du möjlighet att köpa samma profilkläder som våra orkestermedlemmar ism våra konserter.

För närvarande kostar ett stödmedlemsskap 100:-/säsong.

Vill du bli stödmedlem sätter du in 100:- på Pg 46 58 57-1, skriver "stödmedlem 16-17" på talongen och anger tydligt namn, adress och e-postadress.

Får du inte plats med detta på alongen kan du skicka e-post till info@braak.se med dessa uppgifter!Martin Florins minnesfond


Florin var en av de tre som grundade vår orkester. Martin avled våren 2013. Hans föräldrar har instiftat en

minnesfond där medel kan delas ut till unga musiker, som arbetar i hans anda. Du kan stödja denna minnesfond med en gåva till fondens konto på NORDEA, 3215 00 42347

Spela med ossOrkestern riktar sig till den skicklige amatören eller musikstudenten. Den typiske medlemmen är en kunnig amatör som tidigare i livet valde mellan musikerbanan och en annan civil karriär t.ex. som musiklärare. Ensemblen brukar bestå av ca 50 musiker vid konserterna men kan vid behov skräddarsys efter repertoaren. Vi är alltså storleksmässigt en kammarorkester men med många av de kända symfoniska verken på programmet.


Vår repertoar kan ofta innehålla musik som man inte ger sig på i andra amatörorkestrar. Den något svårare repertoaren lockar en kategori musikanter som inte skulle delta i amatörmusiklivet annars.


Orkestern jobbar projektinriktat vilket innebär intensivt repetitionsarbete under två helger. Projektformen ställer stora krav på den enskilde musikantens deltagande. Vi vill att deltagande musiker om möjligt deltar på samtliga repetitioner. Dels för att inte missa alltför mycket, dels för att ensemblen ska hinna bli tillräckligt samspelt inför den konsert som avslutar repetitionshelg nr 2. Vår målsättning är alltså att alltid repetera med fullständig orkester – ytterligare en omständighet som lockar musikanter som normalt inte vill spela i veckovis repeterande orkestrar.


Normalt avsätter vi två hela helger till repetitioner inför våra symfonikonserter. Noter levereras i god tid till musikerna. Varje musiker har sedan minst 2 veckor på sig för enskild övning inför den första repetitionen. Cirka två veckors uppehåll mellan den första och den avslutande rep-/konserthelgen möjliggör också ytterligare tid för enskild övning.


Vi genomför inte provspelningar men om du vill vara med och känner att du kan ställa upp på ovanstående så är du välkommen att kontakta oss: info@braak.se   PressklippNu kan vi räkna med BråK

-en ny symfoniorkester har blivit till


En kulen tisdagkväll i september 2007. Blåst och regnvåt asfalt. Vi, några fritidsmusiker, satt i bilen på väg hem från Katrineholm, där vi varit och spelat symfoniorkester. Som många gånger förr handlade bilsnacket om att vi inte hade någon egen symfoniorkester för fritidsmusiker i Norrköping, en stad med 120 000 invånare.


Den här kvällen skulle dock bli annorlunda än alla andra kvällar. Där, någonstans mellan Yxbacken och Stadiums centrallager, föddes Bråvikens kammarsymfoniker.


Ingen av oss hade startat en orkester förut. Sofia höll visserligen på att utbilda sig till musik- och eventarrangör, men Tobias och Martin var slagverkslärare respektive blivande civilingenjör.


Vi visste ungefär hur vi ville ha det: En mindre symfoniorkester där både fritidsmusiker och musiklärare skulle vilja vara med. För att göra oss attraktiva för dessa grupper och för att charma den vana konsertpubliken i Norrköping, var vi tvungna att slå på stort direkt: Dvoraks mästerverk "Nya Världen". Cecilia Rydinger Alin som dirigent  och vår lokala stjärna Lisa Tilling som sångsolist. Vi satt konsertdatum till april 2008, vilket gav oss ett knappt halvår att förbereda det hela på.


Ekonomi i kris


Ekonomin var förstås den stora stötestenen. Vår budget låg på 70 000 kr och ingen av oss hade privata medel att satsa. Kommunen skulle försöka få fram 5000 men kunde ingenting lova på ett så tidigt stadium. Kulturskolan lånade ut lokaler, men fick inte loss några pengar. Y's Mens Club bidrog med en mindre summa pengar, som var välkommen men inte på långa vägar tillräcklig. I december verkade läget hopplöst. Då hände två bra saker. För det första hade vi ett möte med det nybildade studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet, som kunde hjälpa oss med kopiering., affischutskrifter och portokostnader. För det andra fick vi, just när vi var på vippen att avblåsa hela projektet, kontakt med en privatperson som lovade gå in som garant ifall vi inte skulle få ihop pengar till dirigent- och solistarvodet. Vi känner oss djupt tacksamma gentemot denna person, som bett att få vara anonym.


Stärkta av att äntligen ha fått vind i seglen satt vi igång. Budgeten bantades med nästan hälften. Vi ringde upp alla instrumentalister vi kände till, och de i sin tur gav förslag på fler som kunde vilja vara med. Efter många kvällar i telefon hade vi samlat ihop 51 musiker och hade en lista på ytterligare ett 30-tal som var intresserade till en annan gång. I samma veva meddelade kommunen att vi kunde få ett visst understöd. Repen hade vi förlagt till två helger, eftersom många av våra musiker inte kunde komma loss på vardagskvällar. Detta innebar att vi inte träffade vår orkester förrän nio dagar före konserten. Vi var förstås spända på hur det skulle låta, men alla hade fått noter i förväg så vi hoppades på det bästa. När första repet var till ändra kunde vi andas ut: Musikerna hade jobbat bra - det skulle fungera.

Intresse från media


Några medel till regelrätta tidningsannonser fanns inte. Därför  lade vi mycket tid på att hitta vinklar som skulle göra  media intresserade av oss ändå. Det krävdes en hel del bearbetning, men så småningom hade vi figurerat i tre lokaltidningar samt radio och TV. Vi besökte också olika kulturföreningar och berättade om vårt projekt, samt lät orkestermusikerna själva sälja biljetter til familj och vänner.  Konserten var den lätta biten. Cecilia Rydinger Alin ingöt mod i oss, och våra underbara musiker presterade på toppnivå. 150 personer kom och lyssnade, och när vi efteråt räknade ihop budgeten landade vi på ett snyggt plus-minus-noll-resultat.


Nu är det er tur!


Troligen skulle många fler Musikantläsare kunna starta orkestrar runt om i landet. Det vore fel att säga att  det har varit en lätt resa, men vi har lärt oss massor och fått många nya vänner.


Förutsättningarna på varje ort ser naturligtvis olika ut, men med nyfikenhet, ideellt arbete och järnvilja kommer man längre än man någonsin kan drömma om.


SOFIA NYGREN (verskamhetsutvecklare på SOF), MARTIN FLORIN, TOBIAS BERGSTEN

grundarna av Bråvikens kammarsymfoniker.Publicerad i tidningen Musikant nr 4 2008.